O nouă expoziţie columbofilă, cu sute de trofee pentru crescătorii de elită

La sfârșitul săptămânii trecute, Sala de Sport ”Judecătoria Buftea” a oferit cetățenilor săi un nou eveniment de elită: cea de-a VII-a ediție a Expoziției Județene Ilfov a Uniunii Columbofililor Profesioniști din România, organizată de Asociația Columbofilă Buftea. O manifestare deosebită, marcată de prezența celor 246 de porumbei campioni în competiții naționale și internaționale, alături de crescătorii lor. Ca de fiecare dată, primarul Gheorghe Pistol a asigurat bunul mers al acestui eveniment, încununat duminică de o gală a premiilor, care a avut loc la Sala de Festivități a Primăriei Buftea.

Expoziţia columbofilă organizată în zilele de 7 și 8 februarie la Sala de Sport ”Judecătoria Buftea” a primit sute de vizitatori din toată țara și de toate vârstele. Ca de fiecare dată, cei 246 de porumbei de curse din 15 cluburi, premiați atât intern cât și internațional, la toate categoriile competiționale, au stat în cele mai bune condiții, iar organizatorul a asigurat toată baza documentară necesară, adăpători și standuri cu hrană specială.

Prima zi expozițională a fost dedicată în special copiilor, pentru care a fost o adevărată încântare să admire, să studieze, chiar să încerce să comunice cu porumbeii, de o frumusețe rară, și să pună întrebări crescătorilor despre minunații campioni ai zborului. A fost o bucurie pentru micii vizitatori ai școlilor din orașul Buftea care, alături de profesorii lor, au venit să descopere secretele sportului columbofil.

2019, an competiţional cu rezultate deosebite

Ca în fiecare an, Asociaţia Columbofilă Buftea (ACB) și-a premiat cei mai buni crescători de porumbei campioni, la toate categoriile de concursuri naţionale și internaționale, unde aceștia au participat în anul 2019. Ceremonia decernării premiilor a avut loc duminică, 9 februarie, și a fost un prilej minunat de a răsplăti munca şi pasiunea crescătorilor de porumbei. Au fost acordate aproape 250 de cupe, numeroase medalii și diplome. Trofeele au fost expuse cu la fel de multă mândrie în sala de festivităţi a Primăriei oraşului Buftea.

Victor Costea, responsabil tehnic al ACB, a mulțumit, în numele asociației, primarului Gheorghe Pistol pentru sprijinul acordat acestui eveniment, care astfel a devenit o tradiție. ”Toate realizările noastre la nivel național și la nivel de județ se văd în fața noastră”, spus Victor Costea. Bineînțeles, că astfel, prima cupă, de onoare a fost oferită edilului Gheorghe Pistol, în semn de prețuire pentru sprijinul acordat membrilor asociației, de-a lungul timpului. I-a fost înmânată de către Victor Costea, care, pe toată durata festivității, i-a premiat pe columbofili cu toate premiile câștigate în competiții.

 Un sport nobil și de performanță

”Vreau să apreciem cu toții această premiere a Asociației Columbofile condusă de domnul președinte Vasile Pătulea, la care ni se alătură directorul tehnic, Victor Costea, și, bineînțeles, președintele Clubului Columbofililor Buftea, ­Gheorghe Nedelcu. Am vizitat cu plăcere expoziția ce a avut loc la Sala de Sport din orașul nostru și am fost impresionat de numărul mare de porumbei campioni, ceea ce denotă faptul că dumneavoastră ați obținut anul trecut rezultate foarte bune. Printre vizitatori s-a numărat un număr foarte mare de copii, un lucru care ne-a bucurat pe toți. Au admirat, alături de cadrele didactice, această minunată expoziție. La ora actuală, sportul columbofil tinde către un sport de performanță și nu unul de masă. Există un efort privind costurile de întreținere, de deplasare la competiții, de hrană a păsărilor, dar se pare că există și satisfacția premiilor obținute. Crescătorii adevărați înfruntă orice greutate pentru a putea practica acest sport nobil. Primăria Buftea și-a manifestat încrederea în asociația condusă de domnul Vasile Pătulea și a susținut-o, o va susține atâta timp cât rezultatele obținute de dvs. vor fi pe placul Consiliului Local, cel care decide dacă parteneriatul între cele două entități va  continua. Am împuternicirea din partea dânșilor să vă spun că și anul  acesta, pentru anul 2020, vă vom susține în toate  activitățile și acțiunile pe care doriți să le desfășurați. Nu rămâne decât să vă spun mult succes în noul an, să aduceți rezultate bune, să aveți sănătate, putere de muncă pentru a continua cu aceeași  pasiune activitatea în domeniul columbofiliei, să aduceți rezultate bune de care să ne bucurăm cu toții!”, a fost mesajul adresat de primarul ­Gheorghe Pistol crescătorilor prezenți la ceremonia de premiere. Edilul i-a îndemânat pe crescători să fie mai implicați. ”Aici nu prea am văzut premianți internațional. S-ar putea face. Noi susținem foarte mult, inclusiv în cadrul Asociației Sportive Voința, astfel de competiții în afară. Haideți să fim mai uniți, mai organizați, să ne cunoaștem între noi și să avem și rezultate bune!”, a spus primarul orașului Buftea, care a propus și organizarea, la vară, a unei întâlniri între crescători.

Crescători vedetă

Vedetele ceremoniei au fost Victor Chiriac, Octavian Dobre și ­Gheorghe Nedelcu care și-au adjudecat cele mai multe trofee. Victor Chiriac și Octavian Dobre ­și-au împărțit titlul de ”cel mai bun crescător”, ceea ce înseamnă că la nivel național și pe plan internațional au obținut cele mai bune rezultate.

Victor Chiriac, care are 100 de porumbei și practică acest sport din 2006, a reușit performanța obținerii a nu mai puțin de 5 cupe naționale și 80 județene, iar Octavian Dobre a obținut 6 cupe naționale și 34 județene și are 94 de porumbei. De evidențiat că titlurile naționale sunt obținute la nivel de federație națională, care cuprinde 6.800 de membri.

Un alt titlu de remarcat este locul I Palmares Demifond la Balcaniadă, obținut la 1 februarie, la Râmnicu Vâlcea, de crescătorul Șerban P. Marin.