Buftea a devenit un amfiteatru al simfoniei artelor. Fie ele muzicale, de teatru sau pictură, coregrafie sau de idei literare, atletice ori lirice şi încă altele. Cel mai recent, timp de două zile, 19 şi 20 mai, peste 300 de preşcolari și  elevi – cu vârste de la 4 la 18 ani – şi-au demonstrat calităţile de muzicieni instrumentişti în competiţia tradiţională intitulată “Sonoris”. A fost a V-a ediţie a Concursului naţional de interpretare pentru pian, la care au participat copii şi tineri din localităţi ilfovene, Municipiul Bucureşti, plus alte şase judeţe ale ţării: Argeş, Cluj, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu şi  Prahova. Orașul amfitrion i-a primit ospitalier pe invitați – interpreţi, specialiști, profesori îndrumători și părinți.

Ca în fiecare an, autoritățile locale, conduse de edilul Gheorghe Pistol, i-au sprijinit din plin pe organizatorii concursului „Sonoris”, reprezentați de Centrul Cultural Buftea, într-o  colaborare fruc­tuoasă cu Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov, sub coordonarea prof. de pian Gabriela Pieptea.

Apoi, grație susținerii Primăriei orașului, evenimentul a beneficiat de produsele sponsorului „Cris-Tim”. Așa că toți oaspeții au primit  gratuit sandviciuri, ceaiuri și apă minerală, lucru care nu se întâmplă la multe concursuri de acest gen.

În plus, tot gratuit, cei sosiți la Buftea au făcut o plimbare de neuitat cu trăsura, pe aleile Domeniului Știrbey. Ei au apreciat aceste momente minunate de farmec al relaxării și întâlnirii cu secvențe de istorie romantică.

Rigori ale competiției

Deși audițiile și festivitățile de premiere fuseseră  proiectate să dureze numai o zi, numărul mare al celor înscriși pe listele de participare i-a determinat pe organizatori să extindă programul evenimentului și pentru ziua următoare.

Concursul a fost dedicat copiilor care studiază pianul la grădinițe, after-school, palate, cluburi și școli private sau în sistem particular. Nu însă și celor care urmează ­cursurile unor școli specializate sau licee de muzică. Asta pentru ca tinerele speranțe interpretative să își manifeste aptitudinile, care să-i îndrume mai apoi către instituții de învățământ consacrate artei muzicale.

Pentru a susține probele de concurs, ordinea competitorilor a fost sistematizată în grupe, nu în funcție de vârste, ci de anii petrecuți la studiul pianului, sub îndrumarea celor care i-au învățat și de­prins cu interpretarea pianistică. Astfel, primii jurizați au fost copiii care învățat primele taine  ale acest instrument timp de 1 și 2 ani, apoi cei care au făcut-o vreme de 3, 5, 7 și 9 ani.

Prețuire atestată  

Cum spuneau cei din antichitatea Imperiului Roman, „Non multum, sed multa”, (în trad. liberă: „nu multă cantitate ci, calitate”), ediția „Sonoris” de acum a demonstrat un nivel crescut al performanțelor organizatorice, responsabilitatea prof. coordonatori, ceea ce a dus la foarte puține inadecvări sau greșeli muzicale ce aparțin interpretării. E ceea ce a subliniat dir. Centrului Cultural, Robert Nagy, un tenor care a interpretat opere de mare valoare pe scenele lirice ale lumii. La fel a susținut și prof. Gbriela Pieptea, care îndrumă tinere generații în arta interpretativă pianistică.

Juriul

Ca opinii ale juriului, prof. de specialitate Gheorghița Din – de la Clubul Copiilor şi Elevilor sector 4, Bucureşti – a apreciat și ea sensibilitatea, tehnica exercițiului muzical, partiturile alese din compozițiile titanilor universali și români: Bach,  Mozart, ­Beethoven, Haydn, Liszt, Chopin, Mozart, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Dumitru Bughici și mulți alții.

Alături de ea au făcut parte din comisia de jurizare prof. Monica Timaru, de la Colegiul Naţional de Muzică “George Enescu”, din Capitală, și prof. Steluţa Baron, compozitor și dirijor reputat.

Festivitățile de premiere

În după-amiaza primei zile, Gheorghe Pistol, edilul orașului Buftea, a premiat cu diplome și trofee zecile de câștigători  ai grupelor cu 1 și 2 ani de studiu. A fost o atmosferă de neuitat. În ziua următoare, Robert Nagy a făcut bunele oficii ale acordării premiilor pentru toate celelalte categorii de studiu amintite. Au urmat fotografiile fiecărui de grup, pe scările minunatului Palat Știrbey.

Cuvinte calde de apreciere și felicitări

Primarul gazdă, ­Gheorghe Pistol le-a adresat tuturor celor prezenți câteva cuvinte, din inimă. Iată, succint, ce a spus:

„Bun găsit şi Hristos S-a Înălţat! Am primit cu mare bucurie vizita dv. la Buftea. Vă mulţumim că participaţi, la cea de a V-a ediţie a acestui concurs național. Vă sunt recunoscător pentru sentimentul de mare familie de aici, reunită prin armonia muzicii. Şi consider că, din acest moment, faceți parte cu toții din familia „Sonoris”. Vă felicit pentru ceea ce aţi realizat, vă doresc sănătate, putere de a continua cu aceeaşi pasiune şi competenţă, prețuind arta muzicală, de valoare.

Vă mulţumesc din suflet, dragi copii, pentru că munciţi pentru performanţe. Vă felicit pe toţi cei care aţi participat și pe cei care au obţinut trofeele premiilor împreună cu profesorii îndrumători.

Vreau să vă mulţumesc și dv., dragi părinţi, pentru că le-aţi insuflat micuţilor dorința de a afla tainele minunatului instrument, pianul.

Vă aşteptăm cu drag şi la ediţiile următoare ale festivalului nostru”.

Câștigătorii ediției „Sonoris”, 2018

Marele premiu – Miruna Măciucă, prof. Stela Avesalon (București).

Premii Speciale  

An I de studiu: pr. I: Victor Iancu, prof. Olivia Doniga (Galați) și Iancu Beatrice, prof. Gabriela Pieptea (Ilfov).

An  II de studiu, pr. I, interpretare și Trofeul Anului: Iancu Marina, prof. Olivia Doniga (Galați); pr. I, interpretare:  Ilinca Stoican, prof. Alex. Ionescu (București); Alex. Țîrdea, prof. Capră Angelica (Galați); Ana Maria Năstase, prof. Horia Sabin Drăgoi (București).

An III de ­studiu, pr. I și Trofeul Anului – Gabriel Istudor, prof. Olivia Doniga (Galați); pr. I, tehnică și virtuozitate – Matei Timaru, prof. Grațiela Popescu (București); Pr. I – Mihai Popa, prof. Alex. Cinezan (București); Pr. I, interpretare: pr. I, interpretare – Andrei Cozma, prof. Alex. Ionescu (București) și Elena Boca, prof. Diana Șerban, (București).

An IV de studiu, pr. I, interpretare Hudecz Daria, prof. Olivia Doniga (Galați),  Teodora Ionescu și Maria Ionescu, prof. Monica Timaru (București); pr. I și Trofeul Anului – Lorena Dinu, prof. Marioara Danilov (Giurgiu);

An V de studiu, pr. I – Anica Fulga, prof. Olivia Doniga (Galați), Maria Mohora, prof. Monica Timaru (București).

An VI de studiu, pr. I și Trofeul Anului – Andreea Petre, prof. Gabriela Pieptea (Ilfov); pr. I – Vanessa Ciobănică, prof. Gabriela Pieptea (Ilfov) și Dan Bultoc, prof. Ștefania Istrate (București); pr. I interpretare  – Alina Manea, prof Gabriela Pieptea (Ilfov) și Miruna Măciucă, prof. Stela Avesalon (București).

An IX de studiu, pr. I și Trofeul Anului – David Lefter, prof Doina Collavini (Focșani); pr. I Mihai Ștefănescu, prof, Carmen Radu  (București).

Toți ceilalți concurenți au câștigat premii I, II și III.

Sursa: Jurnalul de Ilfov