1  Decembrie a fost declarată Ziua Națională a României în anul 1990 și are o însemnătate aparte în istoria țării noastre. Pentru bufteni, ziua de 1 Decembrie 2017, a fost una cu adevărat specială, pe drumul devenirii istorice a națiunii române, manifestările de 1 Decembrie începând cu primirea unei delegații de seamă din partea Consiliului Raional și al Primăriei Ialoveni din Republica Moldova, condusă de președintele Anatolie Dimitriu și de primarul Sergiu Armașu. Frații noștri de peste Prut au fost întâmpinați, cu pâine și sare, la Primăria orașului Buftea de o delegație condusă de primarul Gheorghe Pistol. Momentul solemn a culminat cu un schimb de cadouri, din partea primăriei Buftea fiind oferit drapelul național.

 

”Marcăm unul din cele mai emoționante momente din viața acestei țări”

În jurul orei 11.00, la Monumentul Eroilor din Cartierul Centru a început ceremonialul militar – religios. Buftenii au intonat Imnul Național al României alături de primarul lor, Gheorghe Pistol, consilieri județeni, consilieri locali şi numeroși invitaţi de seamă precum subprefectul județului Ilfov, Laurenția-Georgiana Tortora, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache, împreună cu delegația venită din Republica Moldova, condusă de președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, și de primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu. Aceasta a fost marea și frumoasa surpriză oferită buftenilor de edilul lor, deoarece imediat după oficierea slujbei religioase în memoria eroilor români, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol a ținut un discurs impresionant care a explicat însemnătatea zilei de 1 Decembrie 2017 nu doar pentru bufteni, sau ilfoveni, ci și pentru întreaga Românie: ”Marcăm astăzi, împreună, unul dintre cele mai emoționante momente din viața acestei țări. La 1 decembrie, sărbătorim cu toții Ziua Națională a României, zi pe care o iubim și o așteptăm dintotdeauna. Sunt câteva momente din viața unui popor pe care istoria le-a trăit definitiv în ființa și fibra lui. Momente de curaj și demnitate, fapte de bravură și sacrificiu, eroism în cel mai bun sens și cel mai pur sens al cuvântului. Pe astfel de episoade istorice se întemeiază un neam și se pune piatra de temelie a unei țări. În urmă cu 99 de ani, românii au asistat la un astfel de moment la Alba Iulia. La 1 Decembrie 1918, românii au învățat și ne-au învățat definiția unității naționale. În aceste vremuri ale dezamăgirii, ale lipsei de speranță, ale sărăciei, ambiția și curajul celor care au făurit o națiune trebuie să ne îndemne să ne recăpătăm crezul patriotic. Din păcate, de la entuziasmul și efervescența lui 1 decembrie 1918, am ajuns la tristețea și disperarea de astăzi. De la cea mai mândră națiune a Europei, am ajuns cea mai săracă țară a Europei. Ne gândim oare la soarta copiilor noștri, cei care ne vor cere socoteală peste ani de cum am gospodărit această țară? Rămâne însă acel moment doar unul pe care să-l povestim la zile de sărbătoare și atât? Ne doare și pe noi durerea lor? Arde și în noi sacrificul lor? Ne sunt ochii înflăcărați de dorințele lor? Bate și în noi inima lor? Simțim că România lor este și România noastră? Dacă da, atunci să facem pași înainte și să credem în viitorul nostru. Să fim buni și demni. Să credem în România noastră. Uniți, nimeni și nimic nu ne poate îngenunchea”, le-a spus primarul Gheorghe Pistol buftenilor.

Buftea s-a înfrățit cu orașul Ialoveni

Edilul a continuat precizând că 1 decembrie 2017 este o zi de sărbătoare pentru Buftea pentru că frații noștri de peste Prut sunt prezenți în localitate, aceasta deoarece Consiliul Local al orașului Buftea a adoptat un proiect de hotărâre privind acordul de cooperare dintre Primăria orașului Buftea și Primăria orașului Ialoveni din Republica Moldova, privind înfrățirea între cele două localități. ”Astăzi, 22 de primari din județul Ilfov, însoțiți de președintele CJ Ilfov, vicepreședintele CJ Ilfov și președintele raionului Ialoveni, din Republica Moldova, vom întâni cei 22 de primari din raionul Ialoveni, frații noștri, la Palatul Brâncovenesc, de la Mogoșoaia, să semnăm acordul de parteneriat, acordul de frăție. Este un semn de recunoștință și solidaritate pentru frații noștri de peste Prut, cărora vrem să le demonstrăm că nici noi nu i-am uitat. Ne dorim cu toții ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană, pentru că frații trebuie să locuiască și să stea la aceeași masă. La mulți ani România, la mulți ani Buftea, la mulți ani bufteni, la mulți ani români!”, a încheiat Gheorghe Pistol.

Cea mai sublimă pagină a istoriei românești

Profesorul de istorie Claudia Elena Ichim a vorbit despre însemnătatea istorică a zilei, arătând că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 reprezintă cea mai sublimă pagină a istoriei românești. Măreția ei constă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui partid, a niciunui guvern, este opera întregii națiuni române. Marea Unire de la 1 decembrie 1918 reprezintă aspirația de veacuri a românilor de a viețui într-un singur stat. Ea este rodul luptei tuturor categoriilor sociale interne. Intrarea României în primul război mondial în vara lui 1916, alături de Antanta, a urmărit realizarea deplinei unități, iar luptele din 1916-1917 au sporit sentimentul național. În paralel, cu lupta politico-diplomatică și militară a României, în provinciile istorice aflate sub dominație străină românii au luptat pentru desăvârșirea unității naționale. 1 Decembrie 1918 este sărbătorită an de an, a mai precizat prof. Claudia Elena Ichim, dar nu toată lumea știe despre celelalte provincii românești care s-au unit cu țara. Prima provincie a fost Basarabia, la 27 martie 1918, sfatul țării a votat în unanimitate unirea acestui teritoriu cu România.

Iar la 15 noiembrie 1918, congresul general al Bucovinei a adoptat o rezoluție prin care a hotărât unirea acestui teritoriu cu România. Marea Adunare Națională de la Albă Iulia, de la 1 decembrie 1918 prin cei 1.228 de delegați și cei 100.000 de reprezentanți, a votat unirea nestrămutată și pentru vecie a acestui teritoriu cu patria mamă. Memorabile sunt cuvintele primului ministru I.C.Brătianu care spunea: ”sunt în istoria unui neam clipe de fericire care răscumpără suferințele de veacuri ale românilor. V-am așteptat de o mie de ani ca să veniți și să nu mai plecați niciodată.”

Depuneri de coroane În cinstea eroilor

Pe acest fond emoționant, au fost depuse coroane din partea Primăriei orașului Buftea, Consiliului Județean Ilfov, din partea reprezentanților raionului Ialoveni din Republica Moldova, ai Instituției Prefectului județului Ilfov, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ilfov, Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, Spitalului Buftea, Poliției Orașului Buftea, Poliției locale a Orașului Buftea. Au fost depuse coroane și în afara ceremonialului militar, din Partea Direcției Județene și Patrimoniu Cultural Ilfov, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Asociației Veteranilor de Război, Centrului Cultural Buftea, Partidului Național Liberal, Partidului Social Democrat, Partidului Mișcarea Populară, Alianței Liberal Democrată, Asociației Crucea Roșie Română Filiala Ilfov, Asociației Sportive Voința Buftea, Grupului Școlar ”Dumitru Dumitrescu”, Liceului Tehnologic ”Barbu Alexandru Știrbey” Buftea, Școlilor Gimnaziale nr. 1, 2, 3 și 4, Palatului Copiilor și Elevilor Ilfov, Clubului Sportiv Școlar Ilfov și din partea Grădiniței Căsuța Copilăriei.

Emoție prin versuri patriotice

Sergiu Armașu, primarul ora­șului Ialoveni s-a declarat onorat să fie oaspete la Buftea, cu ocazia Zilei Naționale a României. Domnia sa a ales să se exprime în versuri pentru a marca această zi specială a neamului românesc, ”ca încă o dată să știm că suntem o țară unică, o Românie Mare”. Buftenii au avut ocazia să asculte câteva versuri ale melodiei ”Pe pământul nostru drag”: ”Nistrule ce curgi la vale Nistrule, ce curgi la vale, numai dor şi numai jale/Jalea-i pentru moldoveni, azi cazacii-s la Aneni/Pe pământul nostru drag…”

Festivitățile au continuat cu un program artistic care a început cu un moment coral al Grupului vocal Anghelos al Școlii nr. 1 Buftea, sub coordonarea profesorului Tănase Cristian. Copiii care au interpretat cântecele ”Așa-i românul și ”Tu, Ardeal!”. Cristina Mehangiev, elevă a Școlii generale nr. 3, a oferit un moment poetic cu ”Oda României”, iar Grupul Vocal Armonia al Școlii Generale nr. 3, cu piesele ”Drum bun” și ”Limba Românească”, apoi Ansmablul de dansuri populare ”Doina Ilfovului”, al Centrului Cultural Buftea, sub îndrumarea profesor coregraf Doina Mândroc, a prezentat un extraordinar moment folcloric ce a inclus Ciuleandra, Dans de fete din Oltenia și Călușul. Totul a culminat cu marea horă jucată în centru, în care s-au prins oficialitățile alături de localnicii veniți la eveniment. Sărbătoarea a continuat în cartiere, la Calul Bălan, Buciumeni, 23 August, Cartier Oțetărie și în Cartier Studio. Peste tot, cazanele cu fasole şi cârnaţi erau din plin, alături de ceai sau vin fiert. Și bineînțeles că horele s-au încins imediat, așa cum îi șade bine românului la ceas de mare sărbătoare.

Sursa: Jurnalul de Ilfov.ro